Poprawa odporności w okresie jesienno-zimowym. Skuteczne porady!

Poprawa odporności w okresie jesienno-zimowym. Skuteczne porady!

W okresie jesnno-zimowym jesteśmy narażeni na wiele chorób. Dzieje się tak, ponieważ jesienią i zimą jest mniej słońca i łatwiej jest nam zachorować. Dodatkowo zmienna temperatura sprawia, że nie wiemy jak się ubrać i przeziębiamy się. Na zmniejszenie odporności wpływa wiele czynników. Niektóre są zależne od nas i niewielka zmiana nawyków może znacznie poprawić odporność naszego organizmu.

Dieta wzmacniająca na jesień i zimę- co jadać?

Jesteśmy bardziej narażeni na chorobę, kiedy nie dbamy o naszą dietę.  Aby uniknąć zarażenia, najlepiej jest spożywać dużą ilość świeżych warzyw i owoców, zwłaszcza tych z zawartością witaminy C. Nie udowodniono jej działania przeciwwirusowego, ale w trakcie choroby spożywanie jej skraca czas leczenia. Dobrym wyborem będzie dodawanie do potraw imbiru, zwłaszcza gdy nasza odporność jest osłabiona. Jest on bowiem naturalnym antybiotykiem- działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Można dodawać go do koktajli i potraw np. rozgrzewających zup, czy herbat.

 

 

Czosnek jest również świetnym składnikiem różnego typu jesiennych potraw. Działa antybakteryjnie, zwalcza wirusy, i poprawia odporność. Jest bardzo pomocny przy częstych problemach z układem oddechowym, ponieważ oczyszcza drogi oddechowe z grzybów. Jest antymiażdżycowy i pomaga w szybszym wyzdrowieniu.

 

Czy jesienią i zimą warto stosować probiotyk?

Dla lepszej odporności warto zaopatrzyć się w probiotyk, który pomoże nam zmniejszyć szansę na zachorowanie. Probiotyk można przyjmować w formie suplementu diety, np. Pharambest Vivomixx. Są to saszetki, które zawierają aż 8 szczepów bakterii. Bardzo skutecznie zwalczają symptomy jelita drażliwego, a jednocześnie działają antygrzybiczo i antywirusowo. Zwiększają odporność i regulują trawienie. Odbudowuje florę bakteryjną w jelitach, dzięki czemu zmniejsza negatywne działanie antybiotyku na mikroflorę jelit. Jest to opatentowana formuła probiotyczna, która pozwala na kompleksowe działanie na układ odpornościowy i trawienny. Zwiera szczepy bakterii Streptococcus thermophilus DSM24731®, Bifidobacterium longum DSM24736®, Bifidobacterium breve DSM24732®, Bifidobacterium infantis DSM24737®, Lactobacillus acidophilus DSM24735®, Lactobacillus plantarum DSM24730®, Lactobacillus paracasei DSM24733®, Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus DSM24734®.  

Reuteri Plus with FOS to kolejny preparat godny polecenia. Nie zawiera w swoim składzie kazeiny i laktozy, które mogą być źle tolerowane, np. przy jelicie drażliwym. Posiada wyselekcjonowane szczepy bakterii z rodziny Lactobacillus, które lepiej kolonizują się w jelitach, dzięki czemu skuteczniej działają. Probiotyk ten zapobiega mnożeniu się grzybów w układzie pokarmowym, działa na system odpornościowy, zmniejsza ryzyko zachorowania, i wypiera patogeny z organizmu. Jest bardzo skuteczny przy biegunkach, i dzięki specjalnej kapsułce lepiej się wchłania, ponieważ odporny jest na kwas zawarty w treści żołądkowej.

Oba preparaty są w pełni naturalne i wielokrotnie przebadane, dzięki temu są bezpieczne dla naszego organizmu.